Sådan Styrker Du Din Retorik

Selvom der er tale om en ret kompleks ting, så findes der faktisk ret gode metoder til at arbejde med den personlige retorik. For mange er det en svær øvelse, men egentlig er det noget, man ret nemt kan dele op i nogle områder, så man forbedrer sin egen måde at kommunikere på.

Sommetider skal man selvfølgelig gøre en indsats for at forbedre sig inden for en række områder. Det kan også sagtens gælde den måde, man formulerer sig på og generelt den retorik, man har. Skal man købe sig til et kursus, kan man eksempelvis tage et lån. Det kan give lidt ro til, at man nu kan fokusere på netop at forbedre sig.

De fem dele

Inden for kommunikation og retorik taler man ofte om de fem elementer, man skal have styr på. Det gælder de argumenter, man finder, måden man udvælger de bedste, udsmykningen af sproget, at huske de rigtige ting samt selve fremførelsen.

Så langt så godt, men hvordan arbejder man så mere konkret med disse ting. Det handler selvfølgelig om træning, hvis man skal blive dygtig. Når det så er sagt, skal man selvfølgelig gerne have en form for idé om, hvordan man egentlig specifikt træner disse ting. Nedenfor går vi lidt ned i nogle af faserne.

Udvælgelsen

Der er rigtig god grund til at arbejde med udvælgelsen af de armententer, man fremfører. Selv i hverdagen kan det være godt at plukke lidt ud, så man ikke bare skyder med spredehagl ugen nogen form for kvalitet i det, man laver. Overordnet set handler udvælgelsen jo om, at man finder ud af, hvad der virker bedst, og hvad der er vigtigst.

Hvis man ikke kan prioritere i argumenter, bliver de ofte heller ikke ret stærke, når de fremføres.

Fremførelsen

Det siger sig selv, at fremførelsen er rigtig vigtig for den personlige retorik. Det handler eksempelvis om kropssprog, og hvordan man formår at skabe en stemning, som passer til situationen. Det vil sige, at det ikke nødvendigvis bare er det rigtige at fægte med armene til alle sider, hvis man ikke er i en situation, hvor den slags er passende. Eksempelvis skal man måske også tænke på, om man taler til kreative mennesker, eller om man i højere grad skal tilpasse sig folk, som ikke har særlig kreativ sans.

Udsmykningen af sproget

Når man udsmykker sproget, så handler det både om det mundtlige og skriftlige. I den daglige tale er det måske en svær opgave, fordi det er noget, som foregår nu og her, og som man altså skal gøre, men man taler. Det er dog en spændende øvelse, og noget man i høj grad bliver en mere velformuleret person af.

Skriftligt har man formentlig mere tid. Man kan derfor nørde lidt med, hvordan sproget bliver lækkert uden at være kringlet. Det er sådanne opgaver, personlige rådgiver for politikere eksempelvis sidder med, og som har stor betydning i den politiske dagsorden generelt set.

Tak for støtten

Vi takker for støtten fra avXperten, som har gjort dette indlæg muligt. Find de smarte Ubiquiti løsninger eller et nyt smart gaming keyboard samt utallige andre fede produkter på avXpertens webshop.

af: Kristian Ommen
Kommunikationskonsulent hos SEO- og Content Marketing-bureauet Nutimo

sprogpiloter.dk