Hvad Er Et Bandeord?

Fra vi er helt små lærer vi, at vi ikke må bande. Det er nemlig ikke særligt pænt. Men hvornår bander man egentligt, og hvad definerer et bandeord? Det får du svaret på i denne artikel.

Rigtig mange forveksler skældsord med bandeord, og det gør du måske også på nuværende tidspunkt. Jeg lover dig dog, at denne forveksling hører fortiden til, så snart du er mål med dette indlæg.

Bandeord virker forstærkende og udtrykker en følelse

Definitionen for ‘bandeord’ er stadigvæk noget, som diskuteres, og ord, som førhen har været regnet som bandeord, bliver det ikke nødvendigvis længere.

Det er også værd at bemærke, at ikke alle sprogteoretikere er helt enige om, hvor grænserne går for bandeord.

Et ord, som ikke længere regnes for at være et bandeord af samtlige sprogteoretikere, er ‘sgu’. Ifølge Erik Hansen og Lars Heltofts Grammatik over det Danske Sprog fra 2011 har ordet mistet dets oprindelige betydning for mange af nutidens sprogbrugere. I dag bruges det i høj grad som en dialogisk partikel på linje med ‘jo’ og ‘skam’.

Førhen blev ordet dog regnet som et bandeord. Det er en sammentrækning af “så Gud hjælpe mig.” Dette lyder måske ikke særligt voldsomt eller grænseoverskridende for nutidens folk, men førhen har det været en stor ting at tage Guds navn i sin mund.

At det beskæftiger sig med noget religiøst siger noget centralt om bandeord. Bandeord refererer nemlig som oftest til noget religiøst, kropslige væsker eller sygdomme.

Politikens Nudansk Ordbog definerer bandeord som følger: “Ord eller ordforbindelser som er udtryk for en følelse eller virker forstærkende, og som det ikke altid anses for pænt at bruge, fx sgu, for fanden og pokkers.”

Forskel på bande- og skældsord

Rigtig mange forveksler bandeord med skældsord, men det er altså to forskellige ting. Et skældsord er en fornærmelse om en person; det kan være ord som ‘kælling’ og ‘luder’.

Den følelse, som udtrykkes med et skældsord, gælder altså en bestemt person, mens man, når man bruger et bandeord, ikke fornærmer en person.

Tilfælles har bande- og skældsord, at de strider mod acceptabel sprogbrug. Det samme kan siges om vulgære ord. Eksempler på vulgære ord kunne være røv og pik. Disse kan faktisk også bruges som skældsord, da det ikke er atypisk, at man sidestiller en person, man er træt af, med en ‘pik’ eller en ‘røv.’

Tak til Ruby Rejser

Ovenstående artikel er produceret i samarbejde med Ruby Rejser. Tusind tak for hjælpen med artiklen.

Hvis du ikke kender Ruby Rejser, kan vi fortælle, at der er tale om et fantastisk rejseselskab, som tilbyder alt fra vandreferier til kulturrejser til Vietnam.

af: Kristian Ommen
Kommunikationskonsulent hos SEO- og Content Marketing-bureauet Nutimo

sprogpiloter.dk