Hans, Hendes Eller Sin - Hvordan Er Det Nu Lige..?

Rigtig mange danskere har svært ved at gennemskue, hvornår de skal bruge hans, hendes eller sin. Er du en af de mange, der finder disse pronominer besværlige, så er du kommet til det rette sted. Herunder gennemgås de officielle regler for brugen af sin, hans og hendes nemlig.

Sin, hans eller hendes… Det er ikke nemt, og der er også en række interne forskelle i landet på, hvordan pronominer typisk bruges.

De regler, som jeg gennemgår herunder, er de officielle regler omkring brugen af hans, hendes og sin. Vær opmærksom på, at din hjemstavne muligvis ikke overholder dem.

Hvornår skal du bruge sin?

Du skal bruge sin i flere forskellige sammenhænge. Jeg vil løbende gennemgå hvornår i denne artikel.

Når den, der ejer noget, er subjekt i sætningen

Brug sin, når den, der ejer noget, er subjekt (grundled) i sætningen. Herunder følger en række eksempler på korrekt brug af sin i den sammenhæng:

I ovenstående eksempler vil rigtig mange være fristede til at skrive henholdsvis hans, hendes og hans.

Hvis man vælger at skrive hans i den første sætning, lyder den som følger: Jonas er meget stolt af hans storebror, der netop er blevet udtaget til førsteholdet. I givet fald refererer ‘hans’ til en anden end Jonas’ storebror, og det er næppe hensigten med sætningen.

Når sin henviser til subjektet i en skjult sætning

Sin bruges, når man henviser til subjektet (grundleddet) i en skjult sætning, også kaldet en indlejret sætning. Et eksempel herpå:

Betydningen af ovenstående sætning er faktisk lidt kringlet. Sætningen kan nemlig både betyde, at Jeppe ser Max sidde på Max’ egen cykel, eller at Jeppe ser Max sidde på Jeppes cykel.

Er løsningen så at skrive hans?

Næ…

Gør man dette, betyder sætningen, at Max sidder på en cykel, der hverken er ejet af Jeppe eller Max, men af en tredje person.

Ved sammenligninger med end og som kan du bruge både hans, hendes og sin

Når der er tale om sammenligninger, der indeholder end og som, kan du selv bestemme, om du bruger hans, hendes eller sin. Herunder følger et par eksempler:

Sommetider kan man både bruge sin og dets/dens

Hvis subjektet (grundleddet) ikke er en person, kan du både bruge sin og dens eller dets. Herunder følger et eksempel:

Sin eller ens

Brug ens, hvis det lægger sig til et substantiv (navneord), og man ikke er subjekt:

af: Kristian Ommen
Kommunikationskonsulent hos SEO- og Content Marketing-bureauet Nutimo

sprogpiloter.dk