Skal Ordet Slutte På -t Eller -de?

Er det korrekt at skrive, at væggene blev malet, eller at væggene blev malede? Mange er i tvivl i den og lignende situationer. Jeg skal forsøge at klæde dig på med viden, så du ikke fremover vil være i tvivl i ovenstående tilfælde.

Verber kan indtage bøjningsformen præteritum participium - også kaldet kort tillægsform. Mange har lidt svært ved at gennemskue, hvilken endelse man skal vælge til sit verbum, når det indtager en kort tillægsform.

Herunder er et par huskeregler, der forhåbentlig bidrager til, at du vælger rigtigt fremover.

Handling

Man benytter t-formen, når verbet i præteritum participium betegner en handling eller et handlingsforløb. Herunder er en række eksempler:

En god huskeregel er, at hvis man kan indsætte et ‘af + en person’, så skal man normalt bruge t-formen. Herunder er der et par konkrete eksempler:

Tilstand eller egenskab

Når man betegner en tilstand eller egenskab og bøjer participiet, benyttes e- eller de-formen. Herunder følger et par eksempler:

Kan man indsætte meget, ret, totalt, smadder- eller død- foran verbet i kort tillægsform, skal man normalt bruge e- eller de-formen.

Tak til cbdguide.dk

Jeg har fået assistance af folkene bag cbdguide.dk til udarbejdelsen af denne artikel. Tak for hjælpen!

Hvis du ikke kender cbdguide.dk, kan jeg fortælle, at der er tale om en side, hvor man kan læse en masse nyttige informationer om CBD-produkter.

af: Kristian Ommen
Kommunikationskonsulent hos SEO- og Content Marketing-bureauet Nutimo

sprogpiloter.dk