Hvad Er Adverbialer?

Adverbium, adverbielt -t og adverbial - forvirret? Det er der i hvert fald rigtig mange, der er, når sprogsnakken falder på de adverbielle sætningsbestanddele. Vi har tidligere her på sprogpiloter.dk skrevet en artikel om adverbielt -t, hvor vi faktisk også kom ind på, hvad adverbialer er for en størrelse.

Men i tilfælde af det ikke er alle, som finder frem til dette stykke i den tidligere artikel, vil vi nu lave en ny, hvor vi sætter fuld fokus på adverbialer.

Hvad er adverbialer? Adverbialer kaldes på dansk også for biled og er de led eller dele af led, som har til funktion at beskrive udsagnsord, tillægsord, biord eller hele sætninger. Adverbialer fortæller typisk noget om, hvor, hvornår og hvordan noget foregår.

Adverbialer består som oftest af biord, navneord, forholdsordsled eller tillægsord, og identificeres ved at spørge med hvor-ord som hvor, hvornår, hvordan, hvorhenne, hvorledes etc. Adverbialer kan dog også være de ord, som er tilbage, når man har fundet alle andre led, f.eks, ikke eller aldrig.

Eksempler

I de følgende eksempler vil vi bestræbe os på at tydeliggøre, hvad adverbialer er. Tricket til at finde adverbialet i de kommende sætninger er at spørge “Hvornår kørte han hjem?”.

Tak for hjælpen

Vi har modtaget stor hjælp og støtte til denne artikel fra iBob.dk, hvilket vi er helt utroligt glade for. Artiklen kunne slet ikke have været blevet til, hvis det ikke var for dem, så vi vil gerne sige tusind tak. IBob.dk er en af Danmarks største forhandlere af kontorartikler, og er du på udkig efter makuleringsmaskiner, så er iBob.dk stedet at kigge.

af: Kristian Ommen
Kommunikationskonsulent hos SEO- og Content Marketing-bureauet Nutimo

sprogpiloter.dk