4 Tips Til Hurtiglæsning

Har du nogensinde undret dig over, hvordan nogle mennesker formår at læse tekster i et imponerende højt tempo. For eksempel var den nu afdøde amerikanske præsident, John F. Kennedy, i stand til at læse hele 1200 ord i minuttet. Men hvordan lærer man at læse så hurtigt? Her er 4 tips til at lære den svære disciplin, hurtiglæsning.

1. Motivation

Det første, du skal afklare med dig selv, er din motivation for at lære hurtiglæsning. En oplagt motivation til at lære sig selv hurtiglæsning er for eksempel, hvis man som universitetsstuderende egentlig ikke er videre glad for at læse, eller hurtig til det.

Hvis dette er tilfældet, kan 3-5 år med intensiv læsning, hver eneste dag, blive en hård kop te at komme igennem. Står man i en lignende situation, vil man få ufatteligt meget ud af at lære sig selv hurtiglæsning.

Du skal altså gøre det klart med dig selv, hvad der motiverer dig, og hvorfor.

2. Læs helheden

For at mestre hurtiglæsning, må man også lære at læse i helheder. Hvis du “bare” læser en tekst ord for ord, bliver du aldrig videre hurtig til at læse. Lærer du derimod at læse helheder, hvor du læser 3-4 ord af gangen, i stedet for et enkelt ord, så er du allerede rigtig godt på vej.

Men hvordan lærer man det så? Det er egentlig super lav praktisk. Du skal simpelthen bare træne dine øjne til at fokusere på flere ord af gangen, frem for et enkelt. Øvelse gør mester.

3. Hav tillid til dig selv

Hurtiglæsning kræver selvtillid i form af ikke at gå tilbage i teksten for at sikre sig, at man fik det hele med. Du bliver simpelthen nødt til bare at stole på dig selv. Ofte er det meget selvforstærkende, på den negative måde, hvis du konstant tvivler på dig selv, og går tilbage i teksten for at genlæse paragraffer.

I tilfælde af, at du har meget svært ved ikke at gå tilbage i teksten, så kan du med fordel tage et stykke papir, og køre det ned over teksten. I takt med, at du læser en linje, skal du lade papiret følge med ned, så du simpelthen ikke har mulighed for at gå tilbage.

4. Dæmp din indre stemme

Dette punkt er en smule tricky. Du skal nemlig lære at skrue ned for den stemme, der kører oppe i dit hoved, imens du læser. Og hvorfor så det? Fordi du ofte bliver begrænset og sløvet af din indre stemme, hvis den er meget “høj” og tydelig. Ofte vil den nemlig ikke kunne følge med til hurtiglæsning.

Dette er selvfølgelig en process, der kræver en del mental træning. Du kan starte med at tygge tyggegummi, imens du læser, for at skrue ned for din indre stemme.

Tak til iBob.dk
Vi takker iBob.dk for deres støtte til udarbejdelsen af denne artikel. Hos iBob.dk kan du blandt andet købe printerpatroner og HP blækpatroner.

af: Kristian Ommen
Kommunikationskonsulent hos SEO- og Content Marketing-bureauet Nutimo

sprogpiloter.dk